donderdag, 21 december 2023

Onder de loep: Bitcoin Burials

Bitcoin Burials is een verzameling van 10.000 Ordinals met grafstenen vervaardigd in pixelart-stijl. Op alle grafstenen staat naast een gegraveerd BTC-logo ook een datum, gekoppeld aan een overlijdensbericht, waarin de dood van Bitcoin wordt verklaard. Deze overlijdensaktes van Bitcoin zijn geselecteerd uit het historisch archief van 99Bitcoins.com. Bitcoin Burials is een leuke verzameling ter ere van de veronderstelde naderende dood van Bitcoin, zoals voorspeld door journalisten, experts, economen, politici en technologiegoeroes over de hele wereld gedurende de afgelopen vijftien jaar. Via dit project willen de bedenkers Bitcoin weer magisch maken, één begrafenis tegelijk. In dit artikel gaan we dieper in op Bitcoin Burials.

Bitcoin Burials: De zichtbare features

Elke Bitcoin Burial bestaat in de basis uit een grafzerk met Bitcoin logo en een hoop aarde ervoor. Maar vanuit deze basis zijn 10.000 unieke Ordinals onstaan. De variabelen zijn:

Achtergrond: Er zijn 13 verschillende achtergronden. Van egale kleuren tot getekende achtergronden. De meest zeldzame achtergrond is de Dungeon (kerker) achtergrond.

Grafsteen: De grafstenen komen in 10 verschillende soorten, waarbij de Diamond variant het meest zelfzaam is.

Losse elementen: Bijna 50 verschillende losse elementen kunnen zich op of om je Burial bevinden. Bitcoin wallets, beenderen, ratten, een pizza punt. Deze kunnen voor nog meer zeldzaamheid van je Burial zorgen.

Overlijdensdatum: Misschien wel de leukste variant is de zogenaamde overlijdensdatum van Bitcoin. Deze staat dan ook pontificaal op je Burial. De meest zeldzame is 15 december 2010. Op dit moment was 1 bitcoin maar liefst 0.23 USD waard en schreef een economisch blogger een heel artikel dat het nooit iets kon worden.

Om alle varianten te bekijken heeft het team een handige explorer gebouwd waarmee je op alle variabelen kunt filteren:

Bitcoin Burials: De onzichtbare features

Bitcoin Burials is, voor zover wij weten, het eerste project dat naast simpelweg een plaatje op Bitcoin inscriben het plaatje ook voorzag van metadata.

Deze metadata, die uit te lezen is met een EXIF reader als JIMPL, bevat onder andere de titel en datum van het nieuwsbericht waarin Bitcoin wederom dood wordt verklaard. Ook zijn alle variabelen van de Burial terug te lezen en bevat de metadata een link naar een detailpagina op de site van Bitcoin Burials. Zowel de afbeeldingen als de metadata staan volledig onchain op Bitcoin.

Cryptologische puzzel via metadata

Als easter egg heeft het team in de metadata van 100 van de 10.000 burials nog een “geheim” toegevoegd. Een cryptologisch puzzelspel dat door de community opgelost moet worden. Wat het resultaat is als je de oplossing weet te vinden dat is niet duidelijk. Ondertussen vinden speurders al verstopte logo’s, morsecodes en raadselachtige verhaaltjes. Waar het toe gaat leiden?

Ontwikkeling van de koers

Bitcoin Burials begon als free mint. Dit houdt in dat je de Burials niet van het team hoefde te kopen. Ze waren gratis, je moest ze alleen zelf op Bitcoin inscriben en daarvoor dus een fee betalen. Ze waren in rap tempo uitgemint. Daarna was er een lange looptijd waar je Burials redelijk voordelig kon kopen van de initiële holders. (rond de 0.001 btc). In die periode zat Bitcoin rond de 25.000 euro. Op het moment van schrijven van dit artikel (21 december 2023), is de floorprice van een Burial 4 tot 5 keer zo hoog. (rond de 0.0045 btc). Daar komt nog bij dat de Bitcoin vandaag de dag rond de 40.000 euro waard is.

Wat volgt er nog?

Naast het oplossen van de puzzels met de hints uit de Metadata zoals hierboven al beschreven zitten er nog wat mysterieuze dingen aan te komen. Allereerst werd bevestigd dat de ontwerper van de populaire Bitcoin Frogs betrokken is bij het grafische werk van Bitcoin Burials, al doet de ontwerper daar zelf wat geheimzinnig over:

Ook is er sprake van een PFP airdrop op alle Burial holders. Bij navraag op de Discord server volgt ook op die vraag een wat cryptische omschrijving van het team achter Burial Holders:

We’re excavating the burials, and want to give holders a chance to look inside…

Vrij vertaald: we graven op zodat de holders een kijkje in het graf kunnen nemen

Wat dat precies betekent en wat er voor de holders in het graf zit (en of Frogtoshi ditgene heeft ontworpen) zal op den duur bekend worden.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het gebruik OrdinalsKopen.nl en OrdinalsKopen.nl kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade, op welke wijze dan ook, als gevolg van het gebruik van de website of de onmogelijkheid om deze website te gebruiken. OrdinalsKopen.nl verwerkt uw persoonsgegevens (IP-adres, locatiegegevens, gegevens over uw activiteiten op onze website, internetbrowser en apparaattype) door gebruik te maken van onze diensten en/of omdat u ons uw persoonsgegevens heeft verstrekt. Wij doen dat om te kunnen e-mailen in verband met onze dienstverlening. OrdinalsKopen.nl bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt noodzakelijk is. OrdinalsKopen.nl verstrekt gegevens in verband met onze overeenkomst of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. OrdinalsKopen.nl neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan en te voorkomen.