woensdag, 12 april 2023

De 3 niveaus bij het verzamelen van Ordinals

Mensen kijken verschillend naar Ordinals en kennen op verschillende manieren “waarde” toe aan een Ordinal. In grove lijnen zijn er 3 niveaus waar je naar kunt kijken bij het verzamelen van Ordinals. In dit artikel gaan we dieper in op de drie niveaus.

Niveau 1: De kwaliteit van de kunst

Het belangrijkste aspect voor de waarde van een Ordinal is de kunst. M.a.w. het object zelf. De kwaliteit van de kunst en het talent van de kunstenaar wegen zwaar mee bij de waardebepaling van een Ordinal. De kwaliteit van de kunst wordt niet alleen door uiterlijke kenmerken bepaald, ook innovatie kan hierbij een belangrijke rol spelen. Heeft het team iets slims en innovatiefs in de collectie ingebouwd dan draagt dit ook bij aan de waarde van de Ordinals binnen de collectie. Een derde aspect in niveau 1 is “provenance” oftewel herkomst. Een project dat door een team met een goede staat van dienst wordt uitgebracht zal eerder als waardevol gezien worden.

Niveau 2: het inscription # van de Ordinal

De eerste inscription was #0. Op het moment van schrijven zijn we nu bij inscription #1093789. Sommige verzamelaars waarderen lage inscriptionnummers (<100, <1k, <10k, <100k, <1milj) vanwege de schaarste die gepaard gaat met vroeg zijn. Discords en “clubs” worden al gevormd door houders en organische verzamelaars beschouwen deze cut-offs als “collecties”. Er zullen maar 21.000.000 Bitcoins zijn, net zoals er maar 10.000 <10.000 inscriptions zullen zijn. Naarmate het totale aantal inscriptions groeit, worden de lage inscription “clubs” alleen maar zeldzamer en exclusiever. Je zou je kunnen voorstellen dat er in een decennium honderden miljoenen inscriptions zijn. Hoe zouden bepaalde verzamelaars de eerste 1000 inscriptions dan waarderen? Sommige verzamelaars waarderen ook het inscription nummer als het rond is of er een culturele betekenis aan heeft (#69, #420, #1000 , #1234, #6969, #10000, #42069, #88888, #1000000 (PIGGY!) enz.)

Niveau 3: De datum & zeldzaamheid van de satoshi

Iedere Ordinal wordt ingeschreven op een satoshi. Zo een satoshi heeft twee kenmerken. Leeftijd en zeldzaamheid.

De leeftijd van de satoshi

Als de satoshi waar de Ordinal op is ingeschreven oud is, kan dit waardevol zijn voor bepaalde verzamelaars. Zelfs als de maker van de verzameling niet opzettelijk op oude sats heeft ingeschreven omdat ~ 8% van alle sats in 2009 werd gedolven, voegt het jaar van sats nog een laag zeldzaamheid toe aan de collectie. Je zou je kunnen voorstellen dat de oudste in een verzameling van 10k ook waardevol is voor bepaalde verzamelaars. Sommige collecties schrijven opzettelijk in op oude sats, iets waar 99% van de teams niet aan denken en dus kan dit de waarde van die verzameling verhogen.

De zeldzaamheid van de satoshi

Wanneer een Ordinal wordt ingeschreven op een sat, krijgt deze een nummer toegewezen. De eerste sat die gemined werd was #0 en nu (in 2023) zijn de satnummers waanzinnig lange getallen. Bepaalde verzamelaars kunnen het nummer van de sat waarop wordt ingeschreven waarderen. Yuga Labs schrijft bijvoorbeeld de 300 stukjes in hun TwelveFold-collectie op sats die eindigen op “12”.

Je zou je kunnen voorstellen dat een sat als “#1000000000000000” ook waardevol is voor bepaalde verzamelaars of zelfs een artiest die er misschien een 1/1 op wil schrijven.

Bepaalde verzamelaars kunnen ook waarde hechten aan de eerste sat die in een blok wordt gedolven. Aangezien er tot nu toe slechts 780.050 blokken zijn gedolven, kan er ook schaarste zijn in verband met dit verhaal. Satoshi-zeldzaamheid is de minst gevestigde van alle idee├źn die in dit artikel worden besproken, maar de maker van Ordinals, Casey Rodarmor, lijkt te denken dat er een leuk metaspel kan worden gespeeld. Hij heeft op Ordinals.com dan ook een overzicht geplaatst over de zeldzaamheid van een satoshi:

  • common: Elke satoshi die niet de eerste satoshi van een blok is
  • uncommon: De eerste satoshi van een blok
  • rare: De eerste satoshi na een difficulty adjustment
  • epic: De eerste satoshi na een halving
  • legendary: De eerste satoshi van een cyclus
  • mythic: De eerste sat van het genisis blok (allereerste blok)

Is dit het enige dat waarde brengt?

Nee, er zijn natuurlijk nog veel meer aspecten die waarde brengen aan een project, maar die hebben geen directe relatie tot de inscription op de blockchain. Hierbij valt te denken aan marketing, een actieve community etc. Bij Ordinals gaat het tot nu toe gelukkig niet over beloofde utility o.i.d. , waardoor artwork (Niveau 1) ook echt bovenaan staat.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het gebruik OrdinalsKopen.nl en OrdinalsKopen.nl kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade, op welke wijze dan ook, als gevolg van het gebruik van de website of de onmogelijkheid om deze website te gebruiken. OrdinalsKopen.nl verwerkt uw persoonsgegevens (IP-adres, locatiegegevens, gegevens over uw activiteiten op onze website, internetbrowser en apparaattype) door gebruik te maken van onze diensten en/of omdat u ons uw persoonsgegevens heeft verstrekt. Wij doen dat om te kunnen e-mailen in verband met onze dienstverlening. OrdinalsKopen.nl bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt noodzakelijk is. OrdinalsKopen.nl verstrekt gegevens in verband met onze overeenkomst of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. OrdinalsKopen.nl neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan en te voorkomen.