maandag, 17 april 2023

Dogesats: Meer dan alleen een schattig plaatje

Recentelijk stroomde Ordinals.com vol met plaatjes van Dogecoin biljetten en munten. Doge is natuurlijk niet meer weg te denken uit de crypto wereld. Aangedreven door Twitter-baas Elon Musk blijft Doge op de kaart gezet worden. Het initiatief om er een Ordinal collectie van te maken komt van DogeSats.com. Niet alleen plaatjes, maar ook met tokenomics die op een innovatieve wijze zijn ingebouwd in het project. In dit artikel duiken we dieper in de werking van Dogesats.

Total Supply: 2,1 miljoen

Op de site van Dogesats kunnen we lezen dat de totale supply 2,100,000 is. Een duidelijke verwijzing naar de Bitcoin supply, die een factor 10 hoger ligt op 21,000,000.

DogeSats gebruikt hier een methode die ik verder nog niet tegen ben gekomen op Bitcoin Ordinals. Via een JSON file die door de bedenkers van Dogesats is ingeschreven als Ordinal op Bitcoin is de verdeling van de 2,100,000 Dogesats bepaald.

51930 afbeeldingen kunnen er in het totaal geupload worden om de totale supply te bereiken.

  • 30 goudstaven van 10.000 dogesats voor een totaal van 300.000 dogesats
  • 300 briefjes van 1000 dogesats voor een totaal van 300.000 dogesats
  • 600 briefjes van 500 dogesats voor een totaal van 300.000 dogesats
  • 3000 munten van 100 dogesats voor een totaal van 300.000 dogesats
  • 6000 munten van 50 dogesats voor een totaal van 300.000 dogesats
  • 12000 munten van 25 dogesats voor een totaal van 300.000 dogesats
  • 30000 munten van 10 dogesats voor een totaal van 300.000 dogesats

Kortom, er zijn 7 verschillende eenheden die allen zorgen voor 300.000 dogesats per eenheid. Dit levert een totale supply op van 2,1 miljoen Dogesats.

Zelf inscriben

Het idee is dat mensen de plaatjes zelf inscriben op Bitcoin om zo een stuk van de supply in handen te krijgen. Zoals je normaliter op een exchange een x aantal munten zou kopen om zo een punt van de totale taart te bezitten.

De afbeeldingen zijn klein qua kb’s, zodat inschrijven niet duur is. Als je bijvoorbeeld via Unisat inscribed, zul je 2-3 euro kwijt zijn (op het moment van schrijven, bitcoinkoers en drukte op het netwerk kunnen natuurlijk variĆ«ren). Afhankelijk van de netwerk fee die je wenst te betalen (sneller ontvangen = duurder).

Cruciaal bij het inschrijven is dat je het bestand niet aanpast voor uploaden. En dat je een inscribe service gebruikt die het bestand niet optimaliseert (comprimeert). Bij enige aanpassing telt je inscriptie niet mee in de supply. Ik gebruik zelf Unisat, omdat die geen optimaliseer functie hebben. Dan kun je ook niet vergeten om het optimalisatievinkje uit te zetten.

Explorer ter controle

Hoe weet je nu zeker van welke munten/biljetten er nog supply is op in te schrijven. Daarvoor is iemand met een explorer gekomen genaamd OpenOrd. Hier kun je zien hoeveel er van welke eenheden nog ingeschreven kunnen worden. Bijvoorbeeld voor de 100 Doge munt:

Max: 3000 (maximaal aantal)
Inscribed: 83 (momenteel ingeschreven)
Remaining: 2917 (nog in te schrijven)

OpenOrd wordt iedere 30 seconden ververst. Als een bepaalde eenheid bijna vol is loop je wel het risico dat je ingeschreven Dogesats niet meetellen. Als er bijvoorbeeld iemand anders is wiens inscripties eerder opgenomen zijn in de chain kan het zijn dat je ze wel op Bitcoin hebt gezet, maar dat ze geen onderdeel worden van de supply.

Om te controleren of jouw dogesats geldig op Bitcoin terecht zijn gekomen heeft OpenOrd bovenaan de pagina een Inscription Checker. Als je hier de hash id van je Dogesat inscription invoert geeft de site terug of het een valide Dogesat is en wat de waarde ervan is.

Airdrop

Mensen die DogeSats volgen en replyen op Twitter krijgen een airdrop. Uiteraard heb ik dit getest. De airdrop is een plaatje van een portemonnee met Doge logo. Wat de toepassing hiervan is en hoeveel van deze wallets er gedropt worden op twitter volgers is nergens te vinden.

Dogesats. Much wow.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het gebruik OrdinalsKopen.nl en OrdinalsKopen.nl kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade, op welke wijze dan ook, als gevolg van het gebruik van de website of de onmogelijkheid om deze website te gebruiken. OrdinalsKopen.nl verwerkt uw persoonsgegevens (IP-adres, locatiegegevens, gegevens over uw activiteiten op onze website, internetbrowser en apparaattype) door gebruik te maken van onze diensten en/of omdat u ons uw persoonsgegevens heeft verstrekt. Wij doen dat om te kunnen e-mailen in verband met onze dienstverlening. OrdinalsKopen.nl bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt noodzakelijk is. OrdinalsKopen.nl verstrekt gegevens in verband met onze overeenkomst of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. OrdinalsKopen.nl neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan en te voorkomen.