woensdag, 12 april 2023

Is het feest voorbij voor de Bitcoin Apes na verwijdering van Magic Eden – update

Bitcoin Apes is een kopie van de succesvolle collectie Bored Ape Yacht Club door Yuga Labs. Deze collectie heeft op dit moment een floor price (laagste prijs) van 60 ETH. De initiatiefnemer van Bitcoin Apes heeft de volledige collectie van 10000 stuks op bitcoinapes.com geplaatst en mensen konden zelf de afbeeldingen inscriben op Bitcoin. Dit waren de oorspronkelijke afbeeldingen van de BAYC collectie.

Al binnen een paar dagen waren alle 10000 Bitcoin Apes inscribed en werd deze collectie op meerdere marktplaatsen toegevoegd, waaronder de grootste, Magic Eden. Er was al snel een flink volume en op bijna alle exchanges stond Bitcoin Apes in de Top lijsten. En toen ging het mis…

Al bij het begin van dit artikel zal je denken: “mag dat zomaar?”. Mag je zomaar bestaand artwork gebruiken en als eigen collectie uitbrengen? Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat voor rechten er op dat artwork zitten. En normaal gesproken mag dat niet. Bij BAYC is het iets complexer, want Yuga Labs heeft op een gegeven moment aangegeven dat bezitters zelf mogen weten wat ze met hun Ape doen.

De komende dagen zal bekend worden hoe dit nou precies zat, maar het lijkt erop dat de Apes toch niet rechtenvrij waren. Yuga Labs heeft namelijk Magic Eden laten weten dat er sprake was van inbreuk op het auteursrecht. Magic Eden heeft daarop besloten de Bitcoin Apes collectie te verwijderen. Op andere marktplaatsen zijn de Bitcoin Apes wel nog verkrijgbaar.

“These collection were delisted after we received a Trademark complaint from Yuga Labs. Apologies for any inconvenience” – Magic Eden in Discord

Wat Yuga Labs in ieder geval niet kan doen is de Apes verwijderen van Bitcoin, daar staan ze voor altijd opgeslagen.

Update

Bitcoin Apes heeft op Twitter aangegeven dat het om een schending gaat van het woordmerk en dat ze proberen weer toegevoegd te worden op Magic Eden. Het is nog niet duidelijk waar dit woordmerk is gebruikt door Bitcoin Apes.

Update 2:

Inmiddels zijn de apes niet maar te koop op de leading exchanges (o.a. Gamma.io, MagicEden en OrdinalsWallet)

Daarnaast is er een uitspraak geweest in een zaak tussen Yuga Labs en en Ryder Ripps. Om de zaak even kort samen te vatten: Ryder Ripps strijd al een hele tijd tegen Yuga Labs. Hij vond o.a. dat bepaalde Apes racistische kenmerken hadden. Hierop plaatste hij kopieën van de Apes opnieuw op chains, onder de noemer dat het “satire” was. Hierop werd hij door Yuga Labs aangeklaagd op het schenden van hun copyright/trademark.

De rechter heeft hier nu uitspraak in gedaan. En de rechtbank heeft dus vastgesteld dat het gaat om het schenden van de rechten van Yuga Labs door Ryder Ripps. Zijn tegen argumenten “ik ben een conceptueel kunstenaar, dit is vrijheid van meningsuiting en je moet het zien als satire” werden dan ook door de rechter niet geaccepteerd als valide argument.

Als je er rationeel naar kijkt dan kun je zelf ook al wel aanvoelen. Andermans kunst pakken, je eigen naam erop plakken en nogmaals verkopen is niet netjes.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het gebruik OrdinalsKopen.nl en OrdinalsKopen.nl kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade, op welke wijze dan ook, als gevolg van het gebruik van de website of de onmogelijkheid om deze website te gebruiken. OrdinalsKopen.nl verwerkt uw persoonsgegevens (IP-adres, locatiegegevens, gegevens over uw activiteiten op onze website, internetbrowser en apparaattype) door gebruik te maken van onze diensten en/of omdat u ons uw persoonsgegevens heeft verstrekt. Wij doen dat om te kunnen e-mailen in verband met onze dienstverlening. OrdinalsKopen.nl bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt noodzakelijk is. OrdinalsKopen.nl verstrekt gegevens in verband met onze overeenkomst of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. OrdinalsKopen.nl neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan en te voorkomen.