dinsdag, 11 april 2023

Twelvefold door Yuga Labs – update

Yuga Labs is een van de grootste (misschien grootste) NFT uitgevers ter wereld. Zij zijn het bedrijf achter de Bored Ape Yacht Club (BAYC), de welbekende apen.

Bored Ape Yacht Club

Deze collectie werd een enorm succes, de prijzen stegen enorm, sommige apen werden verkocht voor honderden Ethereum. Zelfs voor meer dan 1000 ETH. Het laagste bod op een van de apen is nu zelfs 57 ETH. En dat terwijl er 10000 apen zijn… Dus ja een succes. Ik denk dat er meer mensen zijn die de apen lelijk vinden dan mooi, maar een ding is zeker, het is origineel en zeer herkenbaar.

ETH was altijd de grootste NFT chain en ik denk dat Bitcoin die plek gaat afpakken, al is het eigenlijk al een wedstrijd die Bitcoin heeft gewonnen. Want wat is een NFT, waarbij de afbeelding niet onchain is: slechts een certificaat. Bij Bitcoin staat de daadwerkelijke afbeelding onchain. Mijn theorie is dat Yuga destijds geen rekening hield met Bitcoin en wist dat ze hun collectie al hadden uitgebracht en daarom de rechten op de plaatjes vrijgaven, het was opensource. Dus iedereen kon het plaatje gebruiken en aanpassen. Dit zorgde voor een heleboel varianten en ook Yuga zelf kwam met varianten aanzetten, zoals de Mutant Ape Yacht Club.

Mutant Ape Yacht Club

En toen kwamen Ordinals. Niemand zag dit aankomen en dus ook Yuga niet. Ordinals groeide hard. En iemand bedacht, wat als ik de rechtenvrije apen van Yuga nou eens op Ordinals zet… erg slim. Deze persoon plaatste eerst zelf de meest speciale op Bitcoin en gaf daarna deze website vrij: BitcoinApes.com, waar iedereen zelf een aap kon inscriben. Binnen een paar dagen waren alle 10000 apen inscribed. Een groot succes en ook op de marktplaatsen wordt er aardig in gehandeld. Deze methode is nog een paar keer herhaald daarna, maar dat is een ander onderwerp.

Terug naar Yuga. Yuga kreeg uiteraard ook lucht van Ordinals, maar hadden waarschijnlijk door dat er al apen waren ingeschreven, dus zelf de apen op Bitcoin plaatsen ging niet meer. Ze waren te laat, maar misschien waren ze het überhaupt niet van plan. Want los van of het mooi is of niet, Yuga is wel origineel. Dus ze kwamen met een ander soort Ordinal collectie.

Yuga kondige Twelvefold aan. Een collectie van 300 generative kunstwerken. Er werd 1 Twelvefold werk getoond.

Twelvefold

Twelvefold was op dat moment nog niet inscribed, maar ze begonnen de verkoop (mint) door middel van een veiling. De hoogste 300 biedingen kregen een Twelvefold. Het laagste winnende bod was 2.25 BTC… ja. Het hoogste winnende bod was 7.1 BTC… helemaal ja. Pas na de veiling werden alle werken inscribed en wisten de kopers dus wat ze zouden krijgen. De hele collectie is hier te bekijken: TwelveFold.io/gallery. Maar sommige werken lijken ehmmm wat simpel:

TwelveFold

Ik heb gemengde gevoelens over deze collectie, want ik denk dat een aantal aspecten fantastisch zijn, maar er één grote fout is gemaakt…

Allereerst het merk Yuga, dat heeft waarde, dus het is begrijpelijk dat ze de hoofdprijs krijgen. Dus de prijs is begrijpelijk, maar het is ook jammer dat het daardoor slechts voor een beperkte club bereikbaar is. Maar goed dat is een Rolex of Ferrari ook.

Het artwork, ik moest eraan wennen en mijn eerste reactie was niet positief. Net zoals velen anderen “wtf is dit”. Mensen deelde plaatjes met kritiek erbij. En nog steeds denk ik dat sommige werken wat simpel zijn, maar het is enorm herkenbaar, absoluut uniek en het is echt een collectie. Het is niet random, alle werken passen bij elkaar en er zit een soort rode draad in de collectie. Er is daarnaast goed nagedacht over lichtinval, effecten en kleuren. Het is natuurlijk abstract, dus persoonlijk, maar het wekt een bepaald gevoel op. Dus ik werd steeds meer fan. Zeker omdat er echt niks vergelijkbaars is. En omdat het nog vroeg is bij Ordinals is dat een gedurfde, maar ook slimme zet. Omringt door pixel art en teksten bestaat deze collectie, die de welvarende NFT verzamelaars aanspreekt.

Ik had er graag een willen hebben, maar ze zijn helaas onbetaalbaar. Misschien is dat goed, want dat helpt de gehele Ordinal space.

Maar en dit is een grote maar, want hebben een grote fout gemaakt. Ze zijn voor het inscriben behoorlijk gecomprimeerd… Er is niet gebruik gemaakt van wat er mogelijk was. Nu is hoge kwaliteit inscriben erg kostbaar… maar als de laagste prijs 2 BTC is, dan is het echt schandalig om daarop te bezuinigen. Waarschijnlijk is dat niet bewust gedaan (hoop ik), maar een vergissing van de techneut verantwoordelijk. Nu staan ze voor altijd op Bitcoin in een mindere kwaliteit. En dat is eeuwig zonde.

Update

De Bitcoin Apes zijn verwijderd van Magic Eden en een mogelijke reden is inbreuk van auteursrecht. Als dat het geval is, dan was de initiatiefnemer van Bitcoin Apes toch niet zo slim als ik dacht.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het gebruik OrdinalsKopen.nl en OrdinalsKopen.nl kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade, op welke wijze dan ook, als gevolg van het gebruik van de website of de onmogelijkheid om deze website te gebruiken. OrdinalsKopen.nl verwerkt uw persoonsgegevens (IP-adres, locatiegegevens, gegevens over uw activiteiten op onze website, internetbrowser en apparaattype) door gebruik te maken van onze diensten en/of omdat u ons uw persoonsgegevens heeft verstrekt. Wij doen dat om te kunnen e-mailen in verband met onze dienstverlening. OrdinalsKopen.nl bewaart uw persoonsgegevens niet langer dan strikt noodzakelijk is. OrdinalsKopen.nl verstrekt gegevens in verband met onze overeenkomst of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. OrdinalsKopen.nl neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan en te voorkomen.